Vandaag… vraag ik tijdens de teammeeting iedereen 1 voor 1 naar een hoogtepunt, een tegenvaller en een ‘kijk-ik-naar-uit’.

In tijden waarin velen op afstand van elkaar werken is het een uitdaging om betrokken te blijven bij elkaars werk en elkaar. Agendapunten die te maken hebben met de ‘harde’ kant van het werk, zoals de voortgang van specifieke projecten of het behalen van financiële resultaten, komen vaste prik aan bod tijdens de teammeeting. Agendapunten die te maken hebben met de ‘softe’ kant van het werk, de mens achter de medewerker, niet.

Toch is het belangrijk om juist datgene wat onderhuids leeft naar de oppervlakte te brengen.

Op afstand vraagt het als manager een extra inspanning van je om mensen ‘aan boord’ te houden. Om niet alleen te focussen op taken en doelen, maar ook op hoe medewerkers hun werk ervaren. Ervaren ze voldoende voortgang en een gevoel van betekenis? Vraag ze hier op gezette tijden naar.

Stel bijvoorbeeld deze vragen:

  • Wat was voor jou een hoogtepunt in je werk afgelopen week?
  • Wat viel er tegen?
  • En waar kijk je naar uit de komende week?

Eventueel vraag je iedereen voorafgaand aan de volgende teamvergadering om hier kort over na te denken.

Door het delen van de antwoorden op deze vragen ziet iedereen dat collega’s ook goede en minder goede dagen hebben, krijgt iedereen inzicht in waar hun collega’s energie van krijgen en kunnen directe collega’s met elkaar meedenken over issues die vragen om een oplossing.

Eye-opener: realiseer je dat je als manager een groot verschil maakt. Een analyse van Gallup laat zien dat de kwaliteit van jou als manager voor 70% verantwoordelijk is voor de onderlinge verschillen in team engagement.