Een gevoel van voortgang boeken in het werk blijkt volgens onderzoek de grootste impact te hebben op de motivatie en werkbeleving van medewerkers. Óf wanneer ze ondersteuning krijgen die hen helpt obstakels te trotseren. Een teambord in Trello helpt jullie om bij te dragen aan voortgang én om het gevoel van voortgang en verbondenheid als team te vergroten.

Hoe vergroot je met een teambord het gevoel van voortgang en verbondenheid?

Het teambord in Trello maakt het eenvoudig om alle neuzen dezelfde kant op te houden en elkaar op de hoogte te houden van jullie voortgang, ervaren knelpunten en successen. Het stelt jullie als team eenvoudig in staat om:

  • ervoor te zorgen dat iedereen de gezamenlijke doelen goed op het netvlies heeft;
  • te delen op welke voornaamste activiteiten jullie je deze week richten, welke knelpunten of issues jullie ervaren en welke belangrijke gebeurtenissen en activiteiten er op korte termijn op stapel staan;
  • initiatieven die bijdragen aan het realiseren van de gezamenlijke doelen aan te moedigen;
  • elkaar te ondersteunen door knelpunten en issues die het behalen van jullie doelen in de weg staan te helpen oplossen;
  • erkenning te geven voor de voortgang die is gemaakt: zowel kleine stappen vooruit als bijzondere mijlpalen.

Wat is Trello voor tool?

Het is een flexibele (gratis) tool waarbij teams beter kunnen samenwerken en meer gedaan krijgen. De borden, lijsten en kaarten van Trello stellen teams in staat om hun voortgang op een leuke en flexibele manier te delen. In dit teambord kan elk teamlid bijvoorbeeld posten waar hij/zij deze week mee bezig is, trots op is (hoogtepunten) en wat hij/zij waardeert in andere collega’s (‘bravo’s’). Daarnaast is er ruimte om melding te maken van knelpunten/issues en dát en hoe deze zijn opgelost. Verder kan elk teamlid bijvoorbeeld delen welke belangrijke activiteiten er op stapel staan en welke agendapunten hij/zij wil inbrengen voor de komende teamvergadering. Bij elke post, of zogeheten ‘kaart’, wordt zichtbaar welk teamlid deze heeft geplaatst. En iedereen kan bijlagen, foto’s, checklists of data toevoegen of opmerkingen plaatsen bij de berichten van andere teamleden.

Wil je weten welke bedrijven al gebruik maken van Trello? Kijk dan hier.

Willen jullie het teambord gaan inzetten?

Stel dan met het gehele team vast of de tool en de opzet in bijgaand voorbeeld aanspreekt en welke afspraken er kunnen worden gemaakt over het gebruik van de tool. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken dat iedereen voorafgaand aan elke teamvergadering zijn/haar activiteiten, ervaren knelpunten, agendapunten etc. bijwerkt (proces). Daarnaast helpt het om één enthousiasteling aan te wijzen als ‘moderator‘ (of kartrekker). Hij/zij kan bijvoorbeeld dagelijks rond de lunchpauze inventariseren of er nog updates zijn. Tot slot heb je als leidinggevende een belangrijke voorbeeldrol en zul je – als er is gekozen voor Trello als communicatietool – deze zelf actief moeten inzetten.

Naar teambord

Starten met een teambord in Trello?